Fenntarthatóság és költségcsökkentés a vendéglátásban – napenergia-esettanulmány

A vendéglátó vállalkozások energiafelhasználása jelentős költségtényező. A hálózati energiaárak emelkedése mellett nagy kihívás megőrizni az elérhető árakat a minőség megtartása mellett. A legkézenfekvőbb megoldást a saját energiatermelés adja. Emellett döntött a Gemini tulajdonosa, Mészöly Géza is: az EnerTrans Solutions 118 napelemből és 40 kW-os inverterből álló rendszert telepített a számára.

SOLARENERGYRENEWABLE ENERGY

1/13/20252 min read

A Gemini Vendéglő önkiszolgáló étterem az M7 autópálya váli-völgyi pihenőjében várja a hagyományos magyar konyha kedvelőit. Immár 40 éve kínál az utazók számára gyors kiszolgálást és változatos, frissen készült ételeket, cukrászsüteményeket. Mérsékelt árai és kínálata népszerűvé tették, amit a visszajelzések is mutatnak a Gemini Facebook- és Google profilján.

A vendéglátó vállalkozások energiafelhasználása jelentős költségtényező. A hálózati energiaárak emelkedése mellett nagy kihívás megőrizni az elérhető árakat a minőség megtartása mellett. A legkézenfekvőbb megoldást a saját energiatermelés adja.

Emellett döntött a Gemini tulajdonosa, Mészöly Géza is: az EnerTrans Solutions 118 napelemből és 40 kW-os inverterből álló rendszert telepített a számára. A beruházás jelentős megtakarítást eredményez, hiszen napsütéses időjárás esetén áprilistól szeptemberig az étterem napi energiafogyasztásának 100 %-át is lefedi (sőt, napsütéses időben hálózati visszatáplálás is rendszeresen előfordul), így jelentősen csökkenti a hálózati energia iránti igényt.

A rendszer várható megtérülése mindössze 3 év, ezután a megtermelt energia már gyakorlatilag költségmentes. Ráadásul a napenergia-befektetésekhez támogatás és kedvező hitellehetőség is igénybe vehető.

Felmerült már a rendszer továbbfejlesztése is: a tulajdonos a hálózati visszatáplálás helyett az energiatárolás lehetőségét mérlegeli, valamint az EnerTrans Solutions szakemberei autótöltő telepítését is javasolták. Az elmúlt év májusa óta akkumulátor nélküli rendszerrel a cég önfogyasztási aránya elérte az 57%-ot, amely jelentősen meghaladja a hasonló háztartási rendszerek általános, körülbelül 30%-os szintjét.

E megoldás bármely vendéglátóhely – éttermek, kávézók, cukrászdák – számára alkalmazható, amelyek működésének jelentős része nappali időszakra esik. A napenergia nagyban segíti a működési költségek optimalizálását és a fenntarthatósági célok elérését.